Duurzaamheid in de tuin


Duurzaamheid is een modewoord geworden. We kennen het van bedrijven die zich er mee profileren, van politieke groeperingen die een groot deel van hun visie er aan koppelen en van produkten die ecologisch verantwoord zijn. Maar werkt het bij u door? Verandert er echt iets in uw leefpatroon? Ik denk dat het vooral van onderaf moet beginnen. Een paar jaar geleden ben ik in contact gekomen met de mensen van Transition Town. In hun naam het woord transitie. Het houdt in dat we proberen grondstoffen in omloop te houden. Je gebruikt het voor één produkt maar als het produkt op is dan moet je het weer kunnen gebruiken voor een ander produkt. De autoindustrie is daar een goed voorbeeld van. Daar werkt het echt door tot in de details. Bijna de complete auto is na het slopen weer te recyclen in nuttige grondstoffen.

Het geeft ook aan dat het kan! Het gebruik van olie is hierbij het slechtste voorbeeld. In plaats van er gebruiksvoorwerpen van te maken gebruiken we het als brandstof of kunstmest. Zo kunnen we het maar één keer gebruiken! En in de tuin? Ook daar zijn mooie intitatieven van onderaf aan het groeien. Naast de rol van de organisatie zoals TT komen er stadsmoestuinen voort uit burgerintiatieven. Duurzaamheid gaat verder dan geen kunstmest. Waarom worteltjes halen uit Egypte? Wat in je eigen omgeving groeit is veel minder milieubelastend en de bewustwording voor je eigen voedsel groeit. Wat is eigenlijk de beste manier om ecologie en duurzaamheid op gang te brengen? In een interview zegt Geert Kimpen (Rachel, De prins van Filetinno): Denk aan wat het voor de kinderen om je heen betekent als wij op deze manier doorgaan met consumeren. Wat blijft er nog over voor onze kinderen? Op welke enorme schaal grazen wij de aarde af?

De kwetsbaarheid zit in de menselijke hebzucht, die in ons allen in meerdere of mindere mate aanwezig is. We zijn in een stroomversnelling van consumeren terecht gekomen, aangewakkerd door een systeem, dat ons voortdurend verleidt om weer nieuwe en andere dingen aan te schaffen. Duurzaamheid, ecologie, biologisch tuinieren: er is veel over te zeggen. Maar er is nog meer over te lezen: kijk eens op www.eco-websites.startpagina.nl  Het is geen excuus meer als u zegt dat u niet op de hoogte was van de laatste ontwikkelingen. Dankzij internet zijn deze ontwikkelingen te lezen en te zien. Laat het een begin zijn voor een bewustere vorm van leven. Anders, maar zeker niet minder. Het genieten verschuift naar de schoonheid van het detail. Want het begint in het klein. Bij uzelf. (Bron:www.gevoelvoorhumus.nl)